Inflatie hoger dan spaarrente!

Inflatie hoger dan spaarrente

De Nederlandse inflatie is in november gestegen naar 2,9%. Hiermee komt de inflatie hoger uit dan de spaarrente. Dit is hoogst uitzonderlijk. Een grote groep spaarders gaat er op dit moment meer dan 1% op achteruit en dan is nog geen rekening gehouden met vermogensrendementsheffing van 1,2% (geldt voor spaarders met meer dan 21.000 euro vermogen).


Het is ruim 4 jaar geleden dat de inflatie zo hoog was. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek. Inflatie is het minder waard worden van geld. De inflatie is onder andere gestegen als gevolg van het gestegen BTW tarief. Hierdoor werden onder meer benzine, telecom en energieprijzen duurder, waardoor men met het zelfde inkomen nu minder te besteden heeft.

Interen op vermogen

De stijgende inflatie is met name slecht nieuws voor spaarders, omdat de maximale spaarrente voor spaarrekeningen zonder voorwaarden momenteel 2,55% bedraagt. Deze rente wordt aangeboden door de Belgische bank Argenta. De inflatie is momenteel dus hoger dan de hoogste spaarrente. Lang niet iedereen spaart echter bij een bank met de hoogste spaarrente. Ongeveer 75% van het Nederlandse spaargeld staat bij de grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro en bij deze banken ligt de spaarrente momenteel rond de 1,90%. Liefst 1% lager dan de huidige inflatie. Dit betekent nog meer koopkracht verlies.

Schade beperken

Sparen levert nu hoe dan ook niets op, maar geld niet op een spaarrekening zetten of sparen bij banken met een lage rente betekent nog meer koopkracht verlies. Alternatieve spaarvormen als deposito’s waarbij het spaargeld een of meerdere jaren vaststaat en waarvoor een hogere spaarrente geldt zullen waarschijnlijk in populariteit toenemen.

In onderstaande grafiek hebben we in samenwerking met HomeFinance.nl de inflatie afgezet tegen de hoogste spaarrente (spaarrekening zonder voorwaarden).

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen