Nieuwsbrief 20 februari 2014: Zelfs een miljard euro doet spaarbanken niets

Consumentenbond krijgt het niet voor elkaar
Het leek zo’n interessant initiatief: de depositoveiling van de Consumentenbond. Wij vermoedden dat er helemaal geen sprake was van een echte veiling, dat er een voorgebakken deal met Argenta was bekonkeld. Of dat zo was zullen we nooit weten, want vandaag, op D-Day voor het Renteaanbod, heeft de Consumentenbond alle inschrijvers gemaild met de mededeling dat… er geen aanbod is voor een hogere spaarrente. Zoals de bond het beschrijft: "Geen van de banken heeft zich bereid getoond haar rente te verhogen naar aanleiding van het Renteaanbod."

De belangstelling was groot, en dat is niet gek in deze markt met alleen maar dalende spaarrentes. Een deposito met gegarandeerd 0,1% boven de markt is dan niet mis. Zuur was dat in de paar weken dat er ingeschreven kon worden alleen maar renteverlagingen door de lucht vlogen. Waar Argenta eind januari nog 2,25% gaf voor een deposito van 1 jaar vast, is dat inmiddels gezakt tot 2,05%. Daar sta je dan als Consumentenbond, met een voorgespiegelde rente van 2,35%.

Er waren maar liefst 36.000 deelnemers die in totaal een miljard wilden inleggen. Daarvan kozen er 16.609 voor een 1-jaars deposito, het totaal ingelegde bedrag kwam daarbij op ruim € 495 miljoen. In het 3-jaars deposito waren 13.376 spaarders geïnteresseerd, voor in totaal ruim € 358 miljoen. De 5-jaars deposito’s hadden de belangstelling van zo’n 6.000 zoekers naar hogere spaarrente, met zo’n € 147 miljoen aan inleg.

Een miljard euro aan spaargeld binnenharken en dat voor 1, 3 of 5 jaar binnenhouden. Zou een spaarbank daar niet zijn vingers bij aflikken? Kennelijk niet… of in ieder geval niet tegen een interessantere spaarrente…

Laat u het geld nu dan maar bij de Rabobank, ING Bank of ABN Amro staan? Nee toch? Als u een hogere spaarrente wilt dan bij deze grootbanken is dat nog steeds niet moeilijk. Vergelijk de spaarrekeningen en de deposito’s die in Nederland af te sluiten zijn heel gemakkelijk, en maak een gunstiger keuze!

Rabobank tart haar klanten
Per donderdag 20 februari verlaagde Rabobank haar spaarrente. Een historisch moment. Niet omdat het nou zo bijzonder is dat de spaarrente omlaag gaat (was het maar bijzonder…), maar omdat het tarief met deze verlaging onder de belasting in box 3 terechtkomt. De rente op de internetspaarrekening gaat omlaag van 1,2% naar 1,1%. De gewone spaarrekening zakt zelfs onder de 1%: daarop wordt nog maar 0,9% vergoed.

Wie meer vermogen heeft dan de vrijstelling in box 3 (€ 21.139 per persoon) betaalt echter nog steeds 1,2% aan belasting over zijn spaargeld. Daarmee leveren de rijkere Rabo-spaarders vanaf nu dus letterlijk in op hun spaargeld.

Is dit dan het moment waarop ze overstappen naar een andere spaarbank wél gaan overwegen? Er zijn immers banken waar je 1,75% aan spaarrente kunt krijgen. Zonder voorwaarden en gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Daarmee houd je netto tenminste nog iets over. Waarom zou je dan genoegen nemen met een spaarrente die lager ligt dan wat de Belastingdienst met je afrekent?

Inflatie werkt wel mee
Geen fijn nieuws, die steeds maar verder dalende spaarrente. Gelukkig daalt de inflatie ook. In januari 2014 kwam de inflatie volgens het CBS uit op 1,4%, terwijl dat afgelopen december nog 1,7% was. Kijken we nu naar het verschil tussen de hoogste spaarrente en de inflatie, dan groeit uw spaargeld tenminste weer.

Dat was in 2013 wel anders: toen was de inflatie ruim hoger dan de spaarrente. Zelfs bij de best renderende banken was het negatieve verschil meer dan 0,5%. Hopelijk is die periode nu wel voorbij, en blijft de rente op spaarrekeningen boven de inflatie. Zo boeken in ieder geval de mensen met een spaarsaldo beneden de vrijstelling in box 3 nog een positief rendement op hun spaargeld. Tenminste, als ze hun geld bij een bank stallen die een behoorlijke spaarrente biedt. Wie nog bij ING Bank, Rabobank of ABN Amro zit levert zelfs bij deze lage inflatie in op de waarde van zijn spaargeld.

Anneke Ranzato en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen