Nieuwsbrief Sparenpagina's, 26 juli 2009

- komt uit als ´t uitkomt –

Alle banken nu in apart overzicht
Met ingang van deze week is een nieuw onderdeel toegevoegd, namelijk een overzicht van alle spaarvormen per bank: Alle banken.
Via Alle banken is te zien hoeveel spaarvormen van elke kleur (zie hieronder) banken aanbieden.
Zo is eruit af te leiden dat maar liefst 12 banken alleen rekeningen aanbieden met rentes lager dan 3,25%. Koplopers met meer dan 75% spaarvormen met rentes van 3,25% of hoger, zijn: The Economy Bank. NIBC, Reaal, Delta Lloyd, SNS Bank en Anadolubank.

Het overzicht maakt gebruik van de bekende driekleurige indeling die steeds wordt gebruikt op www.vanspaarbankveranderen.nl:

  • Groen, spaarrekeningen met 3,25% of hogere rente, overstappen is niet zinvol.
  • Oranje: spaarrekeningen tussen 2,50 en 3,25%: overstappen is meestal zinvol.
  • Rood: spaarrekeningen onder 2,5%: overstappen is altijd zinvol, hier 0,75% of meer spaarwinst te behalen.

Met ‘groen’ wordt in onze overzichten dus NIET een milieuvriendelijke spaarrekening bedoeld, zoals o.a. ASN en Triodos aanbieden. Het gaat hier om spaarvormen met een rente van 3,25% of hoger.

Ook voor elke bank een overzicht van alle aangeboden spaarvormen
Vanuit het overzicht Alle banken kan doorgeklikt worden naar overzichten van alle 32 banken die in Nederland (gegarandeerde) spaarvormen aanbieden.
Per bank vindt u een overzicht verdeeld in drie rubrieken: Spaarrekeningen, Deposito´s en Zakelijk sparen. Steeds weer met de gebruikelijke kleuraanduiding.
Terwijl banken zelf vaak moeilijk toegankelijke overzichten bieden, is hier per bank, in één oogopslag het gehele aanbod te zien.
Als u niet wilt overstappen naar een andere bank, blijkt soms dat overstappen binnen de eigen bank ook zinvol is. Wilt u wel overstappen, ga dan naar de diverse rente-meters in het linker gele menu op www.vanspaarbankveranderen.nl.

Nu hoort u het eens van een ander...
Al sinds de start van www.vanspaarbankveranderen.nl maken we spaarders duidelijk dat overstappen in veel gevallen zinvol is, omdat het tientallen tot duizenden euros spaarwinst per jaar kan opleveren. Ook stellen we
geregeld het ‘uitmelkbeleid’ van de grote Nederlandse banken  aan de orde, die steeds nieuwe spaarvormen met relatief hoge rentes aanbieden om nieuwe spaarders te lokken, maar de rente daarna systematisch verlagen. Zij maken dit slechts summier bekend, waardoor veel spaarders flink tekort wordt gedaan.

Dat het hier om een systematisch beleid gaat blijkt nu ook uit het boek Blauw bloed van Wichert van Engelen, die twintig jaar bij de Postbank werkte. Wat wij uitmelkbeleid noemen, heette binnen de Postbank het Dakpannen-systeem: steeds nieuwe spaarvormen op de oude stapelen en tegelijkertijd de rente op ‘onderliggende’ spaarrekeningen verlagen. Van Engelen zegt hierover in een interview in het AD van 25 juli 2009: “De grens tussen marketing en gewoon je klanten belazeren, is hier wel erg dun geworden.” Het AD-interview is te lezen via onze nieuwsrubriek en via de Nieuwsrubriek op de Sparenpagina.

Overigens blijkt uit Alle banken dat de opvolger van de Postbank: ING gewoon doorgaat met dit Dakpannen-systeem. Van de 26 spaarvormen die ING momenteel aanbiedt, hebben er slechts 4 een rente van 3,25% of hoger. Alleen recent geïntroduceerde spaarvormen hebben die hoge rente, maar ook die zullen weer snel verlaagd worden.

Gratis Attenderingsservice
De Attenderingsservice houdt u op de hoogte van wijzigingen in overzichten van hoogste rentes op de Sparenpagina en Duurzaam Sparenpagina.
Gratis aan- en afmelden kan eenvoudig HIER.

Met vriendelijke groet,

Hanneke van Veen & Rob van Eeden
Beheerders
Sparenpagina, Duurzaam Sparenpagina, Banksparenpagina en www.vanspaarbankveranderen.nl.

Aan- en Afmelden voor deze Nieuwsbrief kan HIER

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen