Welke spaarbank moet ik kiezen?

Bij het overstappen naar een andere spaarbank (of andere spaarvorm bij dezelfde bank) kan het puur om de hoogste spaarrente gaan, maar er speelt meestal meer. U vertrouwt de spaarbank uw geld toe en dan is het zaak de juiste keuze te maken. Door de recente troebelen rond Icesave en DSB Bank zijn we ons er (hopelijk) allemaal van bewust dat het echt kan misgaan met een spaarbank, met alle gevolgen van dien. Waar moet u op letten als u een andere bank kiest? De tips hieronder geven wellicht wat steun.
Maar realiseer u goed: het blijft uw eigen persoonlijke keuze!

Welke spaarvorm kiezen?
Eerst gaat u na welke spaarvorm voor u geschikt is. De Sparenpagina en deze site laten de ruime keuzemogelijkheden zien. De Sparenpagina geeft overzichten van alle banken en een aantal rentelijstjes met de actuele rentes. Op grond van het bedrag dat u wilt sparen, de eventuele maandelijkse bijstortingen, en op grond van de tijd dat u uw geld wilt vastzetten, kiest u de juiste spaarvorm.

Telt alleen de hoogste rente?
Gaat u alleen voor de hoogste rente? Dan is de keuze makkelijk. De diverse toplijsten, de Rente-meter, de Toprente-meter en de Deposito meter geven die duidelijk aan. Alle spaarbanken op onze sites vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel (op dit moment tot € 100.000 gegarandeerd, inclusief opgebouwde rente) of een vergelijkbaar Europees garantiestelsel. Er is een flink aantal banken actief op de Nederlandse spaarmarkt. Zo kunt u een veelvoud van € 100.000 kwijt met 100% zekerheid. Kies NIET voor achtergestelde deposito´s, want die vallen niet onder een Depositogarantiestelsel.
Lees ook altijd de pagina VEILIGHEID voor alle details!

Meer dan rente alleen?
Misschien wilt u meer weten van een spaarbank, voordat u kiest? Dat is goed voorstelbaar. Wilt u een kantoor in de buurt of niet via internet bankieren? Kies dan de juiste bank.
En er zijn banken die zich duidelijk onderscheiden door hun beleggingsbeleid: ASN Bank en Triodos Bank. Beiden gaan heel zorgvuldig met uw geld om en investeren in mens- en milieuvriendelijke bedrijven en initiatieven. Zij leggen de lat hoger dan andere Nederlandse banken. En het grappige is: de rentes zijn er wel iets lager dan de hoogste aanbiedingen van het moment, maar het maakt vaak niet veel uit. Een totaal overzicht van duurzame spaarvormen is te vinden op de deze pagina en de Duurzaam Sparenpagina.

Kan die bank omvallen?
Inmiddels weten we dat banken wel degelijk kunnen omvallen. Bij Fortis greep de overheid in en nam de bank over, omdat men dergelijke grote banken, koste wat kost, wil redden. Andere banken werden geholpen met grote kredieten.
Hoe nu te beoordelen of een bank failliet kan gaan? Er zijn allerlei beoordelingen in omloop (Moody´s en S&P bijvoorbeeld), die via internet te raadplegen zijn, maar veel heb je er niet aan, want zowel Fortis als Icesave hadden een goede rating, zoals dat heet.
Als u dus wilt beoordelen of een bank een reëel risico loopt om te vallen, dan is het niet eenvoudig, zo niet onmogelijk. Zelfs De Nederlandsche Bank lijkt dit niet te hebben geweten bij een bank als Icesave en greep ook pas zeer laat in bij DSB Bank. Wij kunnen hier helaas niets zinnigs over zeggen. U zult zelf op onderzoek moeten uitgaan en uw eigen conclusies trekken.
Hoe dan ook: met het Depositogarantiestelsel bent u in ieder geval zeker tot een bedrag van € 100.000 per persoon, per bank.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen