Veilig sparen bij welke bank? (vervolg-2)

(24-6-2009) Van Otto Deggeller ontvingen we een reactie, die hieronder integraal geplaatst wordt. Dat een bank het ingelegde spaargeld meerdere keren uitleent is niet mogelijk. Ons spaargeld wordt wel meerdere keren uitgeleend, alleen niet door dezelfde bank, wel door alle banken gezamenlijk.

Geachte redactie,
Dat banken spaargeld meerdere keren uitlenen berust op een veelgehoord misverstand.

Banken hebben te maken met solvabiliteitseisen: zij moeten een bepaalde hoeveelheid geld paraat houden om mensen die spaargeld opnemen te kunne voorzien van hun geld. Maar omdat niet iedereen zijn geld tegelijkertijd komt ophalen hoeft een bank niet 100% in kas te houden.

Stel dat dat rond de 10% ligt. En dat ik 1000 euro spaargeld naar de bank breng. Dan kan de bank 900 euro weer uitlenen aan iemand anders . Als dat geld (uiteindelijk) weer op een spaarrekening wordt gezet kan die bank daarvan 810 euro uitlenen enzovoort, enzovoort

Dus als de bank 10% in kas houdt en ik 1000 euro naar de bank breng is er uiteindelijk

1000 + 900 + 810 + 729 + 656 + 590 + 531 + …….. = 10.000 euro in omloop.

Dus: niet 1 bank leent mijn inleg 10 keer uit maar omdat de bank 90% weer uitleent wordt er uiteindelijk door alle banken samen 10 keer dat bedrag in omloop gebracht.

En iedereen kan natuurlijk zien dat als iedereen opeens zijn geld komt opeisen dat de bank zijn verplichtingen niet meteen kan nakomen. Dat overkwam Northern Rock en dreigde ook met Fortis te gebeuren…

Ik hoop dat ik enig licht heb kunnen laten schijnen in deze donkere dagen ;-)

Otto Deggeller

UItgebreide uitleg hierover is te vinden op:
http://www.econoshock.be/gastcolumns/frank/

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen