Spaarder krijgt meer rente over zijn geld

Volkskrant, Peter de Waard, 01-03-2011

AMSTERDAM - De spaarrente in Nederland stijgt weer. Vandaag verhoogt Bank of Scotland de rente op een vrij opneembare spaarrekening tot 2,5 procent. Eerder deed Westland-Utrecht dit al.

Rob van Eeden van de website www.vanspaarbankveranderen.nl zegt dat de rente al een maand aan het stijgen is. 'Je kunt zeggen dat er elke dag een stijging is, hoe miniem ook. De rentetarieven voor spaardeposito's zijn met een kwart tot soms zelfs een half procent verhoogd tot 2,3 procent (drie maanden) tot 4 procent (vijf jaar) bij de NIBC.

Er zijn diverse redenen voor de stijgingen. Zo is de Euribor (de rente waarvoor banken bij elkaar lenen) opgelopen. 'Het is voor banken daardoor weer aantrekkelijker om te gaan lenen bij particulieren', aldus Van Eeden. Daarnaast laten de banken iets van hun schroom in de kredietverlening varen. 'Ze durven weer wat makkelijker geld uit te lenen.'

Een derde reden is dat banken harder concurreren om spaarders. Westland-Utrecht (een dochter van de ING die moet worden verzelfstandigd) neemt hierbij het voortouw. De bank heeft dringend spaargeld nodig om een aantrekkelijke overnamekandidaat te zijn. Ook Bank of Scotland, SNS en Friesland Bank zijn agressief in de markt aanwezig.

Toch hoeft de spaarder zich niet rijk te rekenen. De reële rente daalt zelfs misschien wel, omdat de inflatie nog harder oploopt. In januari en februari zijn de prijzen van voedsel en brandstof snel opgelopen. Ook de stijging van de gemeentelijke lasten zal doorwerken in het inflatiecijfer.

Het ziet ernaar uit dat de centrale banken op korte termijn noodgedwongen ook de rentetarieven zullen verhogen. Uit de notulen van de Bank of England bleek vorige week dat inmiddels al drie van de negen leden van het Monetaire Comité voor een renteverhoging zijn. De Britse inflatie is nu al 4 procent; twee keer het door de centrale bank gewenste percentage.

Gouverneur Mervyn King en nog een meerderheid van de leden van het Monetaire Comité vrezen echter dat een renteverhoging het economisch herstel zal ondermijnen en de stagnerende huizenmarkt zal schaden. De Britse rente staat al sinds juli 2007 op het historisch lage peil van 0,5 procent.

De rente in de eurozone is sinds 2009 1 procent. De Europese Centrale Bank is eveneens bezorgd over de inflatie. Maar een renteverhoging wordt niet voor het vierde kwartaal verwacht. Een hogere rente zou vooral de landen in Zuid-Europa treffen. Deze landen kunnen nu al moeilijk op de kapitaalmarkt terecht.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen