Geldschepping, the final verdict

(4 september 2009) De afgelopen periode heeft hier een discussie gewoed over geldschepping, of dat nu echt bestaat of niet. Zie de eerdere bijdragen onder de titel: Veilig sparen bij welke bank. Met geldschepping wordt bedoeld: dat dat banken meer geld uitlenen dan ze zelf 'geleend' hebben van spaarders en anderen.
Ik heb hier uitgebreid over gesproken met Geert Dekker, gespecialiseerd in financiële journalistiek. Hij schrijft voor o.a. Intermediair, het AD, FEM, Kluwermanagement.nl en het NIVRA-blad De Accountant.

Hij bevestigt dat geldschepping bestaat: banken lenen een veelvoud uit van het ingelegde geld, een factor 10 is heel normaal, maar voor de financiële crisis waren er banken die 20 tot 40 keer het ingelegde geld uitleenden, wat mede veroorzaker was van de crisis. Nu is een factor 7 gebruikelijk. Er wordt op Europees en wereldniveau nog druk onderhandeld of en welke richtlijnen hiervoor moeten worden vastgesteld, maar die zijn er (nog) niet.

Een serie films op YouTube legt e.e.a. haarscherp uit. Onder de titel Money as Debt, Nederlands ondertiteld. De eerste film geeft al afdoende antwoord, maar wie er echt wil induiken, kan de hele serie bekijken.
Mij lijkt dat de discussie hiermee is gesloten.
Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen