Waarom niet?

Waarom bij een bank sparen die een te lage rente geeft? Hoe komt het dat zoveel weldenkende volwassen mensen dat doen? Spelen er emoties en drogredenen mee?

Het is zo moeilijk
Net zoals het moeilijk is van arts te veranderen is dat voor veel mensen blijkbaar ook bij een bank zo. Je bent er al jaren en je loopt toch niet zomaar weg? Maar de relatie met medewerkers van een bank is echt niet zo intiem als met een huisarts en zelfs niet zo persoonlijk als met het personeel van de supermarkt. De tijd dat je bij een bank binnenstapte om te sparen en iedereen je kende is voorbij, uitzonderingen daargelaten.

Ik heb verder geen klachten over mijn bank
Helemaal van bank veranderen om een hogere rente te krijgen hoeft niet, als je tevreden bent over de service die je huidige bank biedt, zoals met betalingsverkeer. Dan is het beter die bank voor dat doel aan te houden en er een andere bank BIJ te nemen met een goede spaarrekening.

Het is zo’n gedoe
Van bank veranderen lijkt ingewikkeld, we zien er tegenop en stellen het uit. Maar is dat wel nodig? Het Stappenplan maakt duidelijk dat het reuze meevalt. Met hooguit een paar uur tijd is flinke winst te behalen. En wanneer ´verdien´ je tientallen, zo niet honderden euros met een paar uurtjes werk? En dat elk volgend jaar opnieuw, zonder er verder veel voor te hoeven doen.

Ik neem geen buitenlandse bank, want die zijn vast niet veilig
Straks gaat zo´n bank failliet en dan heb ik het nakijken. De angst voor een faillissement is reëel, maar geldt net zo goed voor Nederlandse banken, neem bijvoorbeeld DSB Bank. Alle banken die op deze site en de Sparenpagina staan, dus ook de buitenlandse met een vestiging in Nederland, vallen onder het Depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank of een vergelijkbare Europese garantieregeling in het geval van Argenta en Bank of Scotland. Informatie over het depositogarantiestelsel is te vinden op onze pagina Veiligheid.

Ik neem geen buitenlandse bank, want die heeft nu misschien wel een hoge rente, maar verlaagt hem vast binnenkort.
Dit is een van de meest voorkomende vooroordelen tegen 'buitenlandse' banken. Onze ervaring van de afgelopen 8 jaar is juist precies omgekeerd. Grote Nederlandse banken daarentegen (de Postbank/ING was het beruchtste voorbeeld) bieden vaak in het begin hoge rentes, maar verlagen die door de jaren heen. Meer hierover vindt u op de pagina Laagste Spaarrentes

Ik wil geen buitenlandse bank, want die doen misschien enge dingen met mijn geld
Het is niet altijd duidelijk wat banken met ons geld doen. Dit geldt overigens voor bijna alle banken, ook de Nederlandse. De meeste banken verspreiden jaarverslagen, en daar is soms wel iets uit op te maken, maar helemaal duidelijk is het vaak niet. Uitzondering zijn banken met een opener beleid, die het spaargeld in heel specifieke projecten beleggen, in milieu, duurzaamheid, sociale en medische projecten. Dit zijn o.a. de Triodosbank en de ASN. 
U kunt de bank van uw keuze ook om meer informatie vragen voordat u een rekening neemt.

Het loont de moeite niet
Terwijl we op de kleintjes letten bij boodschappen doen, zijn we vaak nonchalant bij grote bedragen. Bij het kopen van een huis nemen mensen vaak te snel een beslissing, terwijl het de moeite loont diverse hypotheekoffertes te vergelijken. Zelfs een half of een kwart procent rente meer of minder maakt veel uit, omdat het om grote bedragen en lange periodes gaat. Zo is het ook met sparen, zelfs als de rente elders maar een half procent hoger is. Het kan om flinke bedragen gaan en om lange looptijden, dus uiteindelijk veel geld opleveren.

Geld, dat banale gedoe is niets voor mij
Veel mensen vinden het niet chique om zich met geld of sparen in te laten. Ik heb wel wat beters te doen. Maar maak je je ook niet druk als je loonstrookje niet klopt? Of als er geld van je wordt gestolen? Sta je daar ook boven?

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen