Veiligheid

Wij hebben een groot bedrag geërfd van ruim € 500.000. Dit bedrag willen we op een spaarrekening zetten en van de rente maandelijks leven. Welke bank of instelling is het veiligst en verstandigst?

Het gaat hierbij om een groot spaarbedrag dat het maximum van het Depositogarantiestelsel verre overstijgt. Dat betekent dat u minstens zes verschillende banken zult moeten zoeken als u alleenstaand bent en drie als u met z'n tweeën bent.

Omdat u voor de langere termijn wilt sparen, kunt u zeker ook deposito's overwegen, naast spaarrekeningen. Zie daarvoor de Deposito-meter.

Ik wil een spaarrekening vanwege hogere rente omzetten in een internetspaarrekening. Wat mij weerhoudt is de afhankelijkheid van het internet. Nogal wat schakels moeten goed werken (elektriciteit, computer, verbinding) en er zijn virusaanvallen, worms en hackers. Is het risico de extra rente waard?

Wij hebben zelf een aantal internetspaarrekeningen en onze ervaring is zonder meer goed. Het enige probleem is dat een site soms even niet bereikbaar is. Als je niet erg veel transacties hoeft te doen, dan loopt het allemaal op rolletjes.

Wij maken geregeld een afdruk van de saldi op onze internetrekeningen en bewaren die, voor de zekerheid. Overigens hebben we - in al de jaren dat we nu spaarinformatie aanbieden - nog nooit gehoord van een concreet geval waarin een spaarder gedupeerd werd door één van de gevaren die u beschrijft.

Wij hebben ons huis verkocht en een behoorlijke winst gemaakt. Dat geld willen wij op een (internet)spaarrekening storten. Onze vraag is of je dat ook bij een tamelijk onbekende bank kunt doen met van die buitenlandse namen waar je nog nooit van gehoord hebt?

Alle banken op onze sites vallen volledig onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel met toezicht van De Nederlandsche Bank. Dit betekent dat spaargeld bij al deze banken voor 100% gegarandeerd is, als het saldo (inclusief eventueel bijgestorte rente) niet hoger is dan € 100.000.

Let wel, deze regeling geldt per persoon (ongeacht de leeftijd) en per bank. Bij een en/of rekening (van twee personen dus) gelden dubbele bedragen.

Worden leningen, hypotheken en spaarsaldi bij een faillissement van een bank met elkaar gesaldeerd?

Inderdaad, u moet er rekening mee houden dat gesaldeerd (verrekend) KAN worden.
In geval van een faillissement wordt er een curator aangesteld, die heeft de mogelijkheid te salderen. Dan worden bedragen die u tegoed heeft van de bank verrekend met bedragen die u de bank moet terugbetalen en zou u voor een deel de garantie van het depositogarantiestelsel mislopen.

Hoe betrouwbaar zijn de banken en instellingen die op uw websites voorkomen?

Bijna alle spaarvormen op onze websites vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel met toezicht van De Nederlandsche Bank. Argenta en Lloyds Bank (voorheen: Bank of Scotland) vallen onder respectievelijk het Belgische en Britse garantiestelsel. Lees alle relevante informatie hierover op onze pagina Veiligheid.

Hoe veilig is internetbankieren?

Via internet geldzaken regelen is veilig als u zich houdt aan een paar basisspelregels. Zie hiervoor onze pagina Veiligheid.

Hoe kun je weten hoe safe een bank is, zoals bijvoorbeeld de vrij onbekende Turkse banken?

Veel spaarders hebben wantrouwen tegen banken met onbekende namen. “ABN AMRO of bijvoorbeeld ING geven dan wel lage rentes, maar mijn geld is er veilig”, zeggen ze. “Ik ga niet naar één of andere Turkse bank, want dan ben ik misschien mijn geld wel kwijt als die failliet gaat.”
Deze ideeën zijn begrijpelijk, maar onterecht. Sinds de invoering van het Depositogarantiestelsel zijn vier Nederlandse banken failliet gegaan, nog nooit een Turkse.

De laatste tijd hoor je veel over betrouwbaarheid van de banken. Een belangrijke graadmeter hiervoor is bijvoorbeeld de BIS-Ratio. Is daar een overzicht (ranglijst) van te maken?

Er zijn allerlei beoordelingen (ratings) in omloop, zoals Moody's, die via Internet te raadplegen zijn.
Onze mening is dat je er niet veel aan hebt. Zowel Fortis als Icesave hadden een goede rating, vlak voordat zo in ernstige problemen kwamen. Of die ratings nu verbeterd zijn, weten we niet.
Als u wilt beoordelen of een bank een reëel risico loopt om om te vallen, dan is het niet eenvoudig, zo niet onmogelijk. Zelfs De Nederlandsche Bank lijkt dit niet altijd te weten.

Ik heb deposito’s bij de ASN Bank, de Regiobank en bij de SNS Bank. Is dat allemaal één concern?

ASN Bank, SNS Bank en Regiobank zijn zelfstandig opererende banken. Voorheen hadden ze ook allemaal een eigen bankvergunning, maar inmiddels niet meer.

Tegenwoordig heeft de moeder - Volksbank - één bankvergunning voor al haar onderdelen samen: ASN Bank, SNS Bank, Regiobank, BLG Wonen en Zwitserleven.

Lees verder alles hierover op de pagina Veiligheid.

Inhoud syndiceren

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen