Sparen – eigenlijk weet iedereen wel dat het belangrijk is. Of in ieder geval de mensen die dat als kind hebben geleerd van hun ouders. Misschien op school meegekregen. Uit wijze adviezen van anderen. Of in de praktijk van het leven ervaren. Weten dat het belangrijk is wil niet zeggen dat het ook makkelijk is om het werkelijk te doen. Op deze pagina bespreken we hoe dat komt en wat u eraan kunt doen.

Redenen waardoor sparen niet lukt

De belangrijkste redenen waardoor het sparen bij veel mensen niet zo goed gaat als ze zouden willen:

  1. Niet genoeg geld over
  2. Verleidingen
  3. Geen duidelijk spaardoel

1. Niet genoeg geld over

Sparen doen we meestal van geld dat over is aan het eind van de maand. Is er geen geld over, dan wordt er niet gespaard. Terwijl het toch wel heel belangrijk is. Beter zou zijn als u sparen kunt zien als vaste last, iets dat gewoon uit het inkomen gedaan moet worden. Om dan alleen uit te kunnen geven wat er na die storting naar de spaarrekening nog overblijft.

Een hulpmiddel hierbij is automatisch sparen. Er gaat vanzelf een bedrag van uw betaal- naar uw spaarrekening. Dan is dat geld min of meer buiten uw zicht en zult u het wellicht minder snel uitgeven. Om het uit te geven moet u het tenslotte wel eerst terugboeken naar uw betaalrekening.

Met automatisch sparen blijkt vaak dat u ongemerkt een saldo opbouwt terwijl u eigenlijk dacht niet genoeg geld over te hebben om te sparen.

2. Verleidingen

De wereld staat bol van de verleidingen. We willen van alles en het liefst wel nu meteen. Als er dan spaargeld op de rekening staat te lonken om opgenomen te worden, terwijl u een voor u op dat moment heel belangrijke wens heeft... dan is het lastig om de verleiding te weerstaan. Voordat u het weet heeft u toch spaargeld overgeboekt naar uw betaalrekening om die aankoop mee te doen. Hoe kunt u dit voorkomen?

  • Opnamebeperkingen
    Hierbij kunnen opnamebeperkingen een oplossing zijn. Als u geld opneemt van de spaarrekening, heeft u daar nadeel van. Of het kan gewoon niet. Door zulke beperkingen te accepteren beschermt u zich min of meer tegen uzelf.
  • Wachttijd
    Een andere remedie tegen verleidingen is een 'wachttijd'. Dat houdt in dat u een aankoop die u wilt doen van spaargeld niet direct doet, maar er bijvoorbeeld drie dagen mee wacht. Na die drie dagen zult u de gewenste aankoop vaak alweer vergeten zijn. Zo niet, dan kunt u deze alsnog doen.

3. Geen duidelijk spaardoel

Weet u eigenlijk waarvoor u spaart? Heeft u een duidelijk spaardoel? Het is gemakkelijker om de discipline op te brengen om te sparen als u het doel goed in beeld heeft. Misschien zelfs een foto van die nieuwe auto, de droomreis of huwelijksfeest op te hangen, zodat u er vaak aan herinnerd wordt.

Zonder duidelijk spaardoel is het veel lastiger om gemotiveerd te blijven sparen. Breng uw spaardoel grafisch in beeld, dat helpt!

Nu is sparen voor een buffer niet in een foto te vangen, terwijl het eigenlijk nog belangrijker is dan sparen voor een concreet luxe-doel. Hoe kunt u daar extra motivatie voor krijgen? Spreek een beloning met uzelf af voor het moment waarop een bepaald saldo bereikt heeft. Iets wat u niet snel doet maar wel graag wilt. Of maak een saldometer. Daarmee brengt u grafisch in beeld dat uw saldo groeit – heel stimulerend!

Kern is overtuiging

Er zijn dus hulpmiddelen om structureel te sparen. Om de verleidingen te weerstaan. En om gemotiveerd te blijven sparen. Die hulpmiddelen werken echter alleen als u zelf echt de overtuiging hebt dat u wilt sparen. Als die overtuiging zwak is zullen er weinig middelen zijn die u gaan helpen. Beantwoord daarom regelmatig voor uzelf de vraag: waarom wil ik sparen?

Meer spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.