Persbericht 22-12-2008

www.laagstespaarrentes.nl online!
Met ingang van 22 december 2008 publiceert www.laagstespaarrentes.nl een (dagelijks bijgehouden) overzicht van de laagste spaarrentes van alle in Nederland actieve spaarbanken. Naast de vele overzichten over hoge en hoogste spaarrentes, werd het - volgens de initiatiefnemers van deze site - tijd dat ook een compleet overzicht van laagste rentes beschikbaar is voor spaarders in Nederland.

Tientallen miljarden staan op laagste rentes
Uit het overzicht op www.laagstespaarrentes.nl blijkt dat vooral de Nederlandse grootbanken nog steeds spaarrekeningen handhaven met extreem lage rentes. Absolute koploper is de Postbank met de Plusrekening, waarop maar 0,50% rente wordt vergoed. SNS Regiobank staat op de tweede plaats met Gewoon sparen: 0,75% en de ING spaarrekening staat op drie met 1,00%. Op deze en soortgelijke rekeningen met lage rentes staat naar schatting tussen de 40 en 80 miljard euro. Hierdoor wordt jaarlijks ruim een miljard (duizend miljoen) euro spaarrente misgelopen.

Jarenlange systematische strategie
Uit onderzoek van www.vanspaarbankveranderen.nl blijkt dat het om een systematische strategie van de grootbanken gaat. Onderstaande grafiek toont dat duidelijk aan met vijf voorbeelden. Banken presenteren een spaarrekening met (relatief) hoge rente. Zodra de marktrente daalt, wordt de rente op de spaarrekening verlaagd. En... als de marktrente weer stijgt, blijft men de rente verlagen, zodat een steeds groter verschil ontstaat. Met als gevolg: steeds grotere winst voor de banken en steeds minder opbrengst voor spaarders.

Strategie Postbank & ING   
Vooral jongeren en ouderen de dupe
De banken valt formeel niets te verwijten. Zij publiceren rentewijzigingen en presenteren geregeld nieuwe spaarvormen met hogere rentes. Toch zijn velen de dupe van deze strategie. Hiervan zijn voorbeelden te over.
Zoals een alleenstaande vrouw (79) met Postbank Plusrekening met saldo van € 10.000. Jaaropbrengst: € 50. Toen haar schoonzoon hier achter kwam, hielp hij over te stappen naar een spaarrekening met 5% rente met dus € 500 rente. Een inkomensverbetering van € 450 euro per jaar. Met een huishoudbudget (na aftrek van vaste lasten) van € 30 per week is dat een heel bedrag.
Maar ook jongeren, van wie nog niet verwacht kan worden dat ze zelfstandig van spaarvorm veranderen, blijken vaak dergelijke spaarrekeningen te hebben, daarbij met de beste bedoelingen geholpen door ouders en grootouders. In het begin is de rente nog aantrekkelijk, maar jaren later stelt die weinig meer voor.

Trouw wordt niet beloond
Zelfs spaarders die tientallen jaren trouw zijn aan hun bank, worden niet actief (bijvoorbeeld per telefoon) benaderd om over te stappen naar lucratievere spaarvormen bij hun eigen bank. En dat terwijl 80% van diezelfde banken inmiddels spaarvormen biedt met rentes van 4% of hoger.
Het loont de moeite om ouderen én jongeren te helpen bij het doorlichten van hun spaartegoeden. Met kleine moeite kan vaak een spaarwinst behaald worden van tientallen tot duizenden euros per jaar.
Veel meer daarover op www.vanspaarbankveranderen.nl.

Nagekomen berichten

  • Eén dag na publicatie van dit persbericht verhoogde de Postbank de rente van de Plusrekening van 0,5 naar 1%.
  • De laagste rente op een ING spaarrekening is 1%, maar eigenlijk maakt ING het nog bonter, want ze heeft (bijvoorbeeld) ook de Resultaatrekening, waarop je minimaal € 10.000 moet storten om in aanmerking te komen voor (ja, u leest het goed) 1,2% rente. Maar als je je geld er na een jaar afhaalt, dan komt de aap uit de mouw: maximaal 1% opnamekosten. In het ergste geval een nettorente van (ja, u leest het weer goed): 0,2%. Op de ING-site is niets te vinden over opnamekosten, maar ze worden wel in rekening gebracht, zoals verschillende gedupeerde spaarders ons hebben gemeld.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen