Gaan lokrentes het Dakpannensyteem vervangen?

Persbericht, 5 juni 2012

Begin september 2011 verhoogden OHRA en Delta Lloyd (beiden onderdeel van de Delta Lloyd Groep) de rente op hun spaarrekeningen zonder voorwaarden van 2,3% naar 2,9%. Die verhoging was het begin van een concurrentieslag: vrijwel alle spaarbanken verhoogden daarna de rentes op spaarrekeningen (en deposito’s) flink. Dit duurde tot begin februari 2012, waarna rentedaling - over bijna de hele linie - intrad. Op dit moment lijkt de spaarmarkt zich te stabiliseren.

Na deze periode presenteert Van Spaarbank Veranderen een onderzoek waarin is nagegaan wat het effect is geweest van deze concurrentieslag voor spaarders. Daarvoor zijn alle relevante gegevens (renteverhogingen, -verlagingen en gemiddelden) over de periode 1 september 2011 tot 1 juni 2012 op een rij gezet. In bijgevoegde pdf-file Onderzoek Sparen zonder voorwaarden 1-9-2011 tot 1-6-2012 vindt u de cijfers waarop dit onderzoek is gebaseerd.

Conclusies uit dit onderzoek zijn:

OHRA en Delta Lloyd hanteren kortdurende lokrentes
Vóór hun renteverhoging van begin september 2011 waren OHRA en Delta Lloyd niet te vinden in de top van Rente-meter. Na de verhoging stonden ze ineens nummer 1. Uit de jaarcijfers van beide banken over 2011 blijkt dat deze renteverhoging geleid heeft tot een flinke stijging van het aantal spaarders en het bij OHRA/Delta Lloyd gestorte spaarsaldo. Zie nieuwsbericht.

Het is echter de vraag of spaarders bij genoemde spaarbanken momenteel nog blij zijn met hun keuze. De spaarrente op deze spaarrekeningen werd na 5 maanden - in een aantal stappen - verlaagd tot maar liefst 2,1%. Met de daling van 0,8% zijn OHRA/Delta Lloyd de sterkste dalers van de afgelopen tijd 5 maanden en hiermee (weer) terechtgekomen in de onderste regionen van de Rente-meter, 0,7% lager dan de huidige nummer 1 (WestlandUtrecht).

Dakpannensysteem vervangen door lokrentes?
In het verleden hebben wij veel aandacht besteed aan het zogenaamde Dakpannensysteem, waarbij spaarbanken steeds nieuwe spaarrekeningen met een hoge rente introduceerden om nieuwe klanten te trekken, terwijl de rente op bestaande spaarrekeningen langzaam maar zeker verminderd werd tot lage niveaus. Gelukkig zijn banken van dit systeem afgestapt. Nieuwe spaarrekeningen worden nauwelijks nog geïntroduceerd. De meeste banken hebben nu één spaarrekening zonder voorwaarden. Maar het lijkt er op dat enkele banken, waaronder het duidelijkst OHRA/Delta Lloyd hiervoor in de plaats kortstondige lokrentes hanteren en deze vervolgens extra verlagen in vergelijking met andere banken.

Welke spaarbanken bieden consequent hoge rentes?
Momenteel biedt WestlandUtrecht de hoogste rente, op de voet gevolgd door Centraal Beheer, MoneYou, AT Bank en LeasePlan Bank. De gemiddelde rente (op de spaarrekening zonder voorwaarden over de afgelopen 9 maanden), is bij WestlandUtrecht het hoogst (2,92%). Ook Centraal Beheer, MoneYou en LeasePlan Bank hebben hoge gemiddelden (resp. 2,91 en 2 x 2,86%). Dit geldt niet voor AT Bank (2,76%). Deze bank biedt momenteel weliswaar één van de hoogste rentes, maar zij bood op 1 september vorig jaar slechts 1,7%, meer dan een procent lager dan de hoogste rente op dat moment. 
Ook Bank of Scotland bood een gemiddeld hoge rente (2,9%), maar heeft recent de rente verlaagd, meer dan de andere koplopers.

Verschil grote en kleine banken
De grootbanken blijven consequent minder spaarrente bieden dan de toppers. Rabobank, ING en ABN Amro komen helemaal niet voor in de top 10 hoogste spaarrentes (zonder voorwaarden) met minimaal een half procent lagere rente. Wat veel spaarders die graag bij de genoemde grootbanken sparen niet weten is dat WestlandUtrecht onderdeel is van ING en MoneYou van ABN Amro. De vraag is dan ook of het voor deze spaarders niet handig is om hun spaargeld over te zetten naar de betreffende dochterbedrijven?

Aanbeveling
Wij adviseren spaarders om kritisch te blijven op de ontwikkelingen op de spaarmarkt. Bepaal - voordat u van spaarbank verandert - goed welke spaarrekening voor u het meest geschikt is. Het Stappenplan kan hierbij helpen. Omdat het onzekere tijden zijn, adviseren wij ook om het onderdeel Veilig Sparen extra goed te bekijken.

Check, na het openen van een spaarrekening, geregeld of de spaarrekening nog bij u past en of de rente nog concurrerend is. Mijn spaarrente kan hierbij helpen. Open zonodig een nieuwe spaarrekening. Het openen daarvan is bij de meeste banken in totaal nog geen kwartier werk. Het is zonde om geld te parkeren op een spaarrekening met slechte voorwaarden.
Even wat onderzoek en werk kan soms veel geld opleveren.

Meer informatie
Roland Bieleveldt & Rob van Eeden
06 54 37 73 14

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen