Nieuwsbrief Sparenpagina’s, 6 augustus 2010

Twee nieuwe banken
Vandaag zijn Bank of Scotland en Argenta op onze sites (sparen.startpagina.nl en www.vanspaarbankveranderen.nl) opgenomen.

Voorheen beperkten we ons tot banken die volledig onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen. Redenen om nu ook banken met garantiestelsels uit andere Europese landen op te nemen, zijn:

  • E-mails van bezoekers die stellen dat onze overzichten niet compleet zijn. Dat wij geen keuze voor hen hoeven te maken, omdat zij zelf wel kunnen beslissen of ze willen sparen bij banken met andere garantiestelsels.
  • De nieuw opgenomen banken vallen onder vergelijkbare garantieregelingen in landen van de Europese Unie. Het is de verwachting dat de garantieregelingen van EU-landen verder op elkaar zullen worden afgestemd.
  • De vergelijking van spaarvormen met (relatief) hoge rentes is nu completer.

Bij deze nieuwe banken geven we - zoals u van ons gewend bent - informatie over de garantiestelsels waaronder ze vallen. Daar worden de (beperkte) extra risico’s van sparen bij Argenta en Bank of Scotland duidelijk aangeven.

Wat doen banken met ons geld?
In het boek Sparen voor later en nu! wordt (in het laatste hoofdstuk door Geert Dekker) uitgebreid ingegaan op de vraag  hoe banken werken en wat er met ons geld gebeurt. Dit hoofdstuk is een aanrader.
Inmiddels is hierover op internet ook waardevolle informatie te vinden.
Per 1 juli breidde de Eerlijke Bankwijzer zijn vergelijkingen van de twaalf grootste Nederlandse banken uit met het onderwerp bonussen. Daaruit blijkt dat Aegon, Friesland Bank, ING, SNS en SNS Reaal het slechtst presteren als het om bonussen gaat. Zij keren dus de hoogste bonussen uit. Triodosbank en ASN Bank zijn koplopers als het om bescheidenheid gaat. E.e.a. is gebaseerd op gedegen onderzoek van het bureau Profundo.

Ook interessant is www.nietmetmijngeld.nl (van Milieudefensie), waarop o.a. vergelijkingen staan over de effecten van ingelegd spaargeld, met nogal schokkende resultaten.
Wat betreft CO2-uitstoot is ABN AMRO de allervieste, met een jaarlijkse uitstoot van 1.890 kilo CO2 per € 10.000 ingelegd spaargeld. Dat staat gelijk aan 9 maanden gemiddeld autogebruik. Fortis en ING veroorzaken iets minder, maar nog steeds veel uitstoot. Weer zijn Triodos en ASN koplopers, met 0,0 kilo CO2 per € 10.000 inleg.

Hanneke van Veen & Rob van Eeden
www.vanspaarbankveranderen.nl, sparen.startpagina.nl, duurzaam-sparen.startpagina.nl en banksparen.startpagina.nl

Abonneren op deze Nieuwsbrief Sparenpagina’s kan via www.sparenpagina.nl/nieuwsbrief/

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen