Nieuwsbrief Sparenpagina’s 3 juli 2014: Orang-oetans verjaagd met ons spaargeld

Nederlands spaargeld in illegale kap regenwoud
Onlangs luidde Milieudefensie de noodklok. Wat blijkt? Er zit meer dan € 100 miljoen aan Nederlands spaar- en pensioengeld in de illegale kap van tropisch regenwoud. Daar worden wij nou niet blij van. Hoe zit dat?

Grote Nederlandse financiële bedrijven zoals ING, ABP, ABN Amro, PFZW en Rabobank investeren tientallen miljoenen in een industrie die bijvoorbeeld in Indonesië illegaal oliepalmplantages exploiteert. De vraag naar palmolie stijgt explosief dus daar is geld te halen. Maar wat gebeurt er voor die plantages? Er wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt en afgebrand. Daardoor worden Orang-oetans verjaagd en kleine boeren beroofd van hun akkers. Gefinancierd met ons geld.

Milieudefensie heeft Rabobank geconfronteerd en geëist om te stoppen met het financieren van deze illegaal opererende bedrijven. Alleen doet deze zogenaamd duurzaam opererende bank er niets mee. Combineer dit met de gruwelijk lage spaarrentes bij de grootbanken en ... hoeveel redenen heeft u nodig om van spaarbank te veranderen?

LeasePlan Bank laat Euribor los
Per 1 juli 2014 heeft LeasePlan Bank de opbouw van haar rentetarief veranderd. Tot nu toe hanteerde LeasePlan Bank het unieke systeem dat de variabele spaarrente direct gekoppeld was aan het 1-maands Euribor-tarief. Daarbij kwam een vaste opslag. Of nou ja, vast... die opslag werd elk kwartaal opnieuw vastgesteld. Zo vast was die dus ook weer niet, maar toch. Wij waren wel gecharmeerd van de koppeling aan de Euribor.

Waarom heeft LeasePlan Bank de koppeling losgelaten? Naar eigen zeggen omdat "onze spaarders niet veel waarde hechten aan de directe koppeling met de Euribor". Dat weten wij zo net nog niet. Daarnaast zeggen ze: "Verder maakt het Euribortarief nog maar een klein deel uit van onze totale rente." Dat laatste, daar zit natuurlijk wat in. De 1-maands Euribor staat immers waanzinnig laag, op dit moment zelfs lager dan 0,1%.

Dit kan alleen betekenen dat de klanten van LeasePlan Bank bij een stijging van de Euribor minder snel gaan profiteren. Zolang andere banken hun spaarrente dan niet verhogen zal LeasePlan Bank daar wellicht ook minder toe geneigd zijn. De koppeling met de Euribor was in dat kader gewoon helder en transparant. Dat unieke aspect van haar spaarrekening heeft LeasePlan Bank nu opgegeven. Voor deze maand is de rente vastgesteld op 1,61% (effectief), waarmee ze niet in de top 5 van beste spaarrentes staan.

Enorme verschillen in zakelijke spaarrentes
Dat de verschillen in spaarrentes voor particuliere gelden groot zijn, dat weet u vast wel. De grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro blijven sterk achter bij de hoogste rentes die op spaarrekeningen en deposito's geboden worden. Hoe zou dat zijn bij zakelijk sparen?

Misschien verwacht u dat de verschillen daar kleiner zijn. Dat de banken beter hun best doen om hun bestaande klanten tevreden te stellen, omdat de spaarsaldi van zakelijke spaarders vast groter zijn. In de praktijk blijkt dat niet het geval. Bij de dagelijks opvraagbare zakelijke spaarrekeningen zien we soortgelijke tarieven en verschillen als bij de particuliere rekeningen. Al ligt de rente bij ING en Rabobank nog lager dan voor particulieren: de zakelijke klanten krijgen slechts 0,9% en 0,8% over hun spaargeld.

Bij de deposito's is het nog schrikbarender voor zakelijke klanten. Net als particulieren krijgen ondernemers bij ING niet meer dan 0,25% rente als ze hun reserves voor 1 jaar vastzetten. ABN Amro komt óók niet verder dan 0,4%.

Soms hebben we weleens het idee dat grootbanken gewoon liever geen spaarklanten hebben. En als klanten dan toch zo 'lui' zijn om met hun spaargeld bij hun betaalbank te blijven hangen, dat ze daarvoor dan gestraft worden met een bizar lage spaarrente. Of het nou gaat om kleine particuliere spaarders of grote(re) zakelijke klanten - dat maakt kennelijk niet uit.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen