Nieuwsbrief 10 januari 2014 Spaarrente in 2013 lager dan inflatie

Gemiddelde spaarrente net onder 2% is het hoogst!
Begin 2013 boden de spaarrekeningen met de hoogste rente (zonder voorwaarden) nog een spaarrente van ruim boven de 2%. Zelfs 2,5% was toen geen uitzondering, wat we op dat moment erg laag vonden. Dat het nog lager kon is in 2013 wel gebleken. We zijn inmiddels uitgekomen op een maximale spaarrente van 1,85% bij Argenta en Nationale Nederlanden. Gemiddeld heeft spaargeld bij Argenta het meeste opgeleverd: 1,98% - gevolgd door Nationale Nederlanden en LeasePlan Bank met 1,96%.

SNS Bank positieve uitzondering bij grootbanken
Zoals we inmiddels gewend zijn bieden de grote Nederlandse banken hun klanten een veel lagere rente dan de toppers. ING Bank vergoedde in 2013 gemiddeld 1,34% op haar Comfortspaarrekening. Rabobank deed het iets beter met 1,39%, en ABN AMRO zat daar nog een beetje boven met 1,42% op haar Direct Sparen. Een positieve uitzondering bij de grootbanken is SNS Bank. Zij bevond zich met 1,93% juist in de top-5 van hoogste spaarrentes.

Spaargeld verliest 0,5% van waarde
Laten we hier de inflatiecijfers eens naast houden. De inflatie in Nederland kwam in 2013 gemiddeld uit op 2,5%. Moeten we dan blij zijn met een spaarrente van gemiddeld 1,98%? We zitten dan wel bij de bank met de hoogste spaarrente – toch verliest ons spaargeld meer dan 0,5% van zijn waarde. De rentevergoeding heeft in 2013 de prijsstijgingen in Nederland niet goed gemaakt. Positief nieuws over de inflatie is dat deze sinds juli 2013 wel dalende was. In december stond het inflatiecijfer op 1,7%.

Deposito oplossing voor lage spaarrente?
Wie meer rente wil ontvangen dan de inflatie, kwam met een direct opvraagbare spaarrekening in 2013 bedrogen uit. Is het mogelijk om tóch een hogere spaarrente te ontvangen? Ja: met een deposito. Voor een rente van meer dan 2,5% moet het spaargeld wel lang vastgezet worden. Alleen een deposito van Argenta overschrijdt die grens bij 3 jaar vast. Pas bij 5 jaar vast is de keuze van deposito’s groter.

Verlies beperken met spaarwinst
Hopeloze missie, dus maar geen aandacht meer besteden aan de spaarrente? Juist wel! Het beperken van verlies is in dit kader immers óók winst. Zes jaar geleden werd op deze site de Spaarwinstcalculator gelanceerd, gemaakt door Michaël (zoonlief) en Rob van Eeden. Inmiddels is die handige calculator nog steeds populair, omdat je er binnen 5 tot 15 minuten de mogelijke winst kunt uitrekenen met je eigen spaargeld. Je voert de opbrengst van huidige spaarrekening(en) in. Vervolgens krijg je in beeld wat het je oplevert als je het geld plaatst op rekeningen en deposito’s met de hoogst mogelijke spaarrente. Het vergt even wat voorbereiding, maar in veel gevallen blijkt dat zeker de moeite waard.

Totale spaarwinst 52 miljoen per jaar
In die zes jaar is de Spaarwinstcalculator meer dan 100.000 keer gebruikt. Bij deze ruim 100.000 vergelijkingen ging het om een totaal spaarsaldo van ruim 4,3 miljard euro. Per spaarder bleek een (gemiddelde) winst mogelijk van 1,22%, oftewel € 522 per jaar. Dat gemiddelde is (met de huidige lage spaarrentes) wel wat vertekend. Zes jaar geleden lag het renteniveau veel hoger. Toch blijkt uit recent gebruik dat ook nu vaak honderd euro of meer per jaar te ‘verdienen’ is met een kwartiertje werk. Snel verdiend lijkt ons.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Meer informatie?
Uitgebreid overzicht van gemiddelde rentes
Probeer de Spaarwinstcalculator!
Overzicht van actuele spaarrentes
Overzicht van actuele depositorentes

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen