Nieuwsbrief sparenpagina's, 25 oktober 2012

Chris OosterlingEven voorstellen...
Chris Oosterling is per 1 oktober ons team komen versterken. Hij heeft ruim acht jaar bij Independer gewerkt, waar hij met name verantwoordelijk was voor de vergelijking van sparen en lenen. Ook deed hij geregeld onderzoek naar financiële producten en schreef daar artikelen over.
Bij ons zal Chris met enige regelmaat artikelen schrijven en plaatsen, naast zijn werkzaamheden voor overige websites, zoals homefinance.nl, actuelerentestanden.nl en vanbetaalrekeningveranderen.nl.
Wilt u contact opnemen met Hanneke, Rob, Roland of Chris? Mail dan naar reactie@vanspaarbankveranderen.nl

De sparentoppers van weleer...
Heeft u jaren geleden een spaarrekening geopend en daar al enige tijd niet meer naar om gekeken? Dat zou zomaar eens een hoop geld kunnen kosten. Om u een idee te geven: Ohra stond vorig jaar september bovenaan de spaarrenteoverzichten met 2,9% rente. Nu bungelen ze onderaan dezelfde renteoverzichten met een schamele 1,7%. Delta Lloyd Bank idem dito. Allianz veroverde de spaarmarkt even in 2009 met 3% rente, maar ook zij vergoeden inmiddels niet meer dan 1,7%. In 2007, 2008 en begin 2009 was Credit Europe Bank een van de banken waar je voor een hoge spaarrente terecht kon, maar in het jaar 2009 zijn ze gezakt van 5% naar 1,6%! En op die 1,6% staan ze nog steeds.

Kortom, open geen spaarrekening met het idee dat u daarna achterover kunt leunen, maar blijf regelmatig spaarrentes vergelijken en check of u nog steeds goed zit. Bij de huidige sparen toppers krijgt u rentes tot 2,65% en dat tegen dezelfde voorwaarden. Bij een spaarsaldo van € 7.500,- mist u daardoor ongeveer € 75,- aan rente en dat terwijl een nieuwe spaarrekening openen vaak minder dan 10 minuten werk is.

DepositoPlanner LeasePlan Bank
Vorige week presenteerde LeasePlan Bank de DepositoPlanner, bedoeld voor de groeiende groep spaarders die een hogere rente wil dan mogelijk is op spaarrekeningen. Niets mis mee, op het eerste gezicht. Ook de landelijke pers, zoals De Telegraaf, presenteerde de nieuwe tool lovend met uitgebreide voorbeelden.

Maar wat hebben spaarders werkelijk aan de DepositoPlanner? Weinig, en wel om de volgende redenen:

  • De DepositoPlanner biedt alleen informatie over deposito’s van de LeasePlan Bank zelf met looptijden van 3 maanden t/m 5 jaar, terwijl in Nederland deposito’s beschikbaar zijn van 1 maand t/m 20 jaar.
  • Omdat alleen rentes van LeasePlan Bank zijn opgenomen, wordt bij het volgen van de DepositoPlanner bij looptijden boven de 1 jaar rente misgelopen tot 0,4%, omdat andere banken hogere rentes bieden.
  • De DepositoPlanner stelt dat het handig is spaargeld te spreiden over verschillende deposito’s in verband met het regelmatig vrijkomen van spaargeld. Maar vergeet te vermelden: nooit meer dan één ton bij één bank onder te brengen in verband met het Depositogarantiestelsel. Als men bedragen boven de ton in de DepositoPlanner invoert, volgt geen enkele waarschuwing.

Onze conclusie is dan ook: zoekt u hoge rentes op deposito’s en looptijden die aansluiten bij uw behoeften, ga dan naar de Deposito-meter die als sinds jaar en dag alle rentes van alle banken in Nederland vergelijkt. Ga ook naar onze pagina Veilig sparen, om er zeker van te zijn dat uw spaargeld geen risico loopt.

Met vriendelijke groet,

Chris Oosterling & Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen