Nieuwsbrief Sparenpagina’s 15 januari 2016: Meer rente en minder kosten... wie wil dat nou niet?

Rente 2,75% voor 10 jaar?!
Veel spaarders zijn in deze tijden van magere spaarrente op zoek naar manieren om een beter rendement te krijgen op hun spaargeld. Met regelmaat krijgen wij daar natuurlijk ook vragen over. Eén van de vragen die we vaak krijgen is waarom het spaarproduct van DELA niet in onze lijsten voorkomt. Het geeft een rente van maar liefst 2,75% - een rente die vaststaat voor 10 jaar. Dat is een stuk hoger dan het best renderende deposito in onze depositometer met een looptijd van 10 jaar, daar staat op dit moment Yapi Kredi Bank bovenaan met een rente van 2,15%.

De vraag is logisch, het antwoord simpel. Het Coöperatiespaarplan van DELA is een spaarverzekering, geen spaarrekening. DELA is geen bank, het is een uitvaartverzekeraar. Doordat DELA een verzekeraar is valt het geld dat u daar stort niet onder het depositogarantiestelsel. Gaat DELA failliet? Dan kunt u mogelijk naar uw geld fluiten! Niet dat wij beweren dat de kans hierop heel groot is, maar toch.

Met de eigen communicatie creëerde DELA onduidelijkheid over de basis van het product: sparen of verzekeren? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft daarom in 2014 zelfs een boete opgelegd aan DELA vanwege misleidende informatie over het Coöperatiespaarplan. Sommige vergelijkingssites hadden de spaarverzekering destijds zelfs meegenomen in hun vergelijking van spaarrekeningen, tot groot ongenoegen van de AFM. Er is dus niets mis met DELA of het Coöperatiespaarplan - het is alleen géén spaarrekening of deposito. Dus is het niet opgenomen in onze vergelijking van spaarrekeningen en deposito's. That's all.

Verplichte betaalrekening... is dat sparen mét of zónder voorwaarden?
Nog zo'n onderwerp waarover onze bezoekers nog weleens een berichtje sturen: de positie van Knab in onze vergelijkingen. De spaarrekening Flexibel Sparen van Knab staat immers op dit moment bovenaan in onze Rente-meter. In de Rente-meter wordt van elke bank één spaarrekening zonder beperkende voorwaarden opgenomen – de rekening met de hoogste rente.

De vraag van diverse spaarders is: "Hoe kunnen jullie de rekening van Knab als 'zonder voorwaarden' neerzetten? Als ik een spaarrekening bij Knab wil ben ik immers verplicht om daar ook een betaalrekening aan te houden..."

Die verplichting is er inderdaad. Toch is het sparen op de rekening an sich zonder voorwaarden. U hoeft niet elke maand een bepaald bedrag te storten. Er zijn geen beperkingen aan het opnemen van uw geld. De spaarrente is niet afhankelijk van het saldo, of van hoe lang het geld op de rekening staat. Dat laatste is wel het geval bij Kwartaal Sparen van Knab – dat daarmee overigens wel een erg leuke rente van 1,4% geeft, maar dat terzijde.

Voor Flexibel Sparen van Knab was het dus wel een soort van 'dilemma' waar de rekening geplaatst moest worden. Daar hebben we heel goed over nagedacht. Onze redenering hebben we al eerder in deze nieuwsbrief beschreven. Een belangrijk aspect in onze overweging is dat Knab echt niet de enige bank is waar een betaalrekening noodzakelijk is om er te kunnen sparen. Dat kan bij de meeste 'betaalbanken' niet! In tegenstelling tot die andere banken is er bij Knab (al is die verstopt) wel de mogelijkheid om die betaalrekening zonder kosten aan te houden. We zijn toen dan ook tot de slotsom gekomen dat Knab Flexibel Sparen voor ons onder de noemer 'zonder voorwaarden' valt – een conclusie waar we nog steeds achter staan.

Veranderen van betaalrekening!
Bij VanSpaarbankVeranderen.nl zijn we al een hele tijd aan het promoten dat spaarders van spaarbank veranderen. Omdat de grootbanken nu eenmaal weigeren hun trouwe spaarklanten een goede rente te vergoeden. Omdat er meestal mogelijkheden zijn om een flink hogere spaarrente te krijgen, en er maar weinig mensen zijn die daar actie op ondernemen. Zonde!

In de praktijk blijkt dat nog steeds veel mensen blijven 'hangen' bij hun bank. Omdat ze het nu eenmaal handiger vinden als hun spaargeld bij dezelfde bank staat als waar hun betaalrekening loopt. Het rentevoordeel vinden ze kennelijk minder belangrijk dan dat gemak en het overzicht. Dat snappen we ergens ook wel. Of eigenlijk niet.... waarom onnodig rente mislopen en banken spekken?

Of we het nou wel of niet snappen – er zijn dus veel mensen die willen sparen bij hun 'betaalbank'. Waarom dan niet overstappen naar een andere bank met uw betaalrekening? In dat kader hebben we alweer lang geleden de website Van Betaalrekening Veranderen in het leven geroepen. Om betaalrekeningen naast elkaar te zetten en u te helpen met de keuze van de bank die dan het beste bij u past.

Kijkend naar de vergelijking van betaalrekeningen is het ons nog steeds een raadsel waarom het gros van de Nederlanders bij de Rabobank, ING of ABN Amro zit. Er zijn flink betere alternatieven! Kijk bijvoorbeeld eens naar SNS Bank, ASN Bank of – daar zijn ze weer... – Knab. Vergelijk de rente op rood staan, de rente bij een positief saldo en de kosten van de rekening voor úw situatie (aantal passen, wel of geen creditcard). Neem daarbij dan óók het rentevoordeel van sparen bij die bank mee, voor een compleet beeld van het voordeel van helemaal overstappen naar een andere bank.

Is het overstappen naar een andere betaalrekening ingewikkeld? Een beetje. U krijgt een ander rekeningnummer, en dat moet wel bekend worden bij alle bedrijven die geld aan u uitbetalen of incasseren. Gelukkig hebben we in Nederland ter ondersteuning de Overstapservice, die écht goed werkt. Bereken eerst eens wat het u kan schelen aan kosten en spaarrente. Waarschijnlijk is het de moeite heus waard!

En wie weet.... heeft een massaal overstappen met betaalrekeningen wel een hogere spaarrente tot gevolg?

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen