Nieuwsbrief Sparenpagina’s 2 oktober 2015: Verder dalende spaarrente: toch maar vastzetten?

Spaarrente zal verder dalen
Heeft u het idee dat de spaarrente niet lager kan dan deze nu is? Daar zou u zich nog weleens lelijk in kunnen vergissen... De meest actuele rentevisie van ABN AMRO voorspelt dat de rente dit jaar alleen maar verder zal dalen.

In september is er van alles gebeurd met de spaarrentes. Alle belangrijke partijen op de spaarmarkt verlaagden hun rente op de vrij opneembare spaarrekeningen. De hoogste spaarrente is daardoor beland op een schamele 1,25% bij Knab. Bij de grootbanken zien we een rentevergoeding van slechts 0,8% staan.

Kan het nog lager? Jawel hoor, dat kan. En volgens ABN AMRO gaan we dat dit jaar ook beleven. Dit heeft te maken met de strijd van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de dreigende deflatie. Om het deflatiespook weg te jagen worden miljarden euro's de economie in gepompt, met de bedoeling dat we geld uitgeven of zelfs lenen en daarmee een lichte inflatie creëren. Dit gevecht heeft een negatief effect op de rente.

De bankvisie heeft ook nog goed nieuws over de rente. In 2016 zou er weleens een stijging kunnen volgen. Dat zal echter alleen aan de orde zijn als de economie in Europa aantrekt en het miljarden-pomp-project afgebouwd wordt. De verwachting is dat dit niet vóór september 2016 zal gebeuren.

Eén jaar vastzetten, toch geen gek idee?
In onze vorige nieuwsbrief gaven we nog aan dat we het vastzetten van uw geld voor meerdere jaren op dat moment geen logische keuze vonden. In het kader van het bovenstaande is het wel aardig om toch maar weer eens naar die deposito's te kijken. De maximale 1,25% op een internetspaarrekening wordt ruim overschreden door een aardig aantal 1-jaars deposito's.

Bij NIBC Direct krijgt u momenteel 1,6% als u uw spaargeld voor één jaar vastzet. Een verschil met 0,35% ten opzichte van de vrij opvraagbare spaarrekening van Knab. Met een bedrag van €10.000 is dat toch € 35 gemakkelijk verdiend. En waarschijnlijk meer dan dat, als de voorspelling van ABN AMRO over verder dalende rente uitkomt. Daarmee is het vastzetten voor één jaar misschien toch niet zo'n gek idee. Let wel: dit is wel een tijdelijke actie van NIBC Direct, waarmee u 0,2% extra rente krijgt. Na 9 oktober wordt deze rente weer verlaagd naar 1,4%.

Stappen naar belasten werkelijk rendement
Het leek in kannen en kruiken: de nieuwe belastingheffing over vermogen. Na veel gedoe was de kogel door de kerk: de vermogensrendementsheffing zou zodanig aangepast worden dat veel spaarders minder belasting zouden gaan betalen. Met een heffing in een paar schijven en een fictief rendement dat jaarlijks aangepast zou worden. Zo stond het in de Miljoenennota die op Prinsjesdag gepresenteerd werd.

We zijn nu een paar weken verder en het plan staat alweer op losse schroeven. De Tweede Kamer lijkt het tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen niet zo eens met het plan van de regering. Verschillende partijen pleiten voor het 'gewoon' belasten van het werkelijke rendement op vermogen. Dit is ook wat het Centraal Planbureau (CPB) aanbeveelt in haar rapport 'Een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen'.

Staatssecretaris Wiebes gaf op Prinsjesdag aan dat hij dit niet zo 'gewoon' vindt. Hij stelde dat het belasten van werkelijk rendement op dit moment voor de Belastingdienst niet mogelijk is. Het kán dus wel, maar de Belastingdienst kan het nu niet.

In antwoord op de reacties vanuit de Tweede Kamer gaat hij daar wat verder in. Wiebes vindt dat er nu nog teveel risico's zijn bij de uitvoerbaarheid, maar stelt voor hier wel naartoe te werken. Nu stappen te zetten waardoor een 'reële vermogensheffing' over drie jaar in zicht komt. De vraag is alleen of hij die stappen écht wil gaan zetten, of dat diep in zijn hart liever overlaat aan de volgende staatssecretaris van Financiën. Of dit niet meer een 'zoethoudertje voor de Kamer' is, zodat het huidige plan in ieder geval niet tegengehouden wordt.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen