Nieuwsbrief Sparenpagina’s 7 oktober 2014: Betalen om spaargeld bij bank te stallen?

Banken die strafrente heffen over spaargeld
In Duitsland is het moment gekomen: banken hebben een negatieve spaarrente ingevoerd. Niet voor particuliere spaarders, tenminste nog niet. Bedrijven die voor een korte tijd grote bedragen stallen bij hun bank kunnen er wel mee te maken krijgen. Ze moeten dus betalen voor het beheer van hun geld, in plaats van dat ze een rentevergoeding krijgen.

Hoe kan dat? Het zit allemaal in de ECB-rentes. Een paar maanden geleden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een negatieve rente ingevoerd voor banken die geld bij de ECB stallen. Combineer dit met het feit dat banken vrijwel gratis geld kunnen lenen bij de ECB, en het is te begrijpen dat de banken niet op die grote bedragen van bedrijven zitten te wachten. 'Doe er maar wat anders mee', zeggen ze in feite tegen hun grote zakelijke klanten.

Zo zit het dus nu in Duitsland. Gaat het in Nederland ook zover komen? Dat is niet uit te sluiten. Het renteniveau in ons land ligt op dit moment nog wel iets hoger dan bij onze Oosterburen, maar hoe lang nog? De spaarrentes blijven maar dalen, vooral bij de grootbanken. Aanstaande donderdag verlaagt Rabobank de rente over hogere saldi nog verder. Waar ze tot nu toe een iets betere rente gaven aan spaarrekeningen met een saldo van boven de €100.000, is dat verschil nu geschrapt.

Gemiddeld vermogen Nederlander € 213.000 of € 71.430?
Het klinkt veel mensen erg vreemd in de oren: de stelling dat volwassenen in Nederland een gemiddeld vermogen hebben van € 213.000. "Waar zijn mijn twee ton dan?", denken grote groepen landgenoten. Toch zijn de cijfers niet verzonnen. Ze komen uit het 'rijkdomrapport' van de Zwitserse bank Julius Bär. Van alle Europeanen staan we op de vierde plaats, na de Luxemburgers, Zwitsers en Belgen.

Eerder kwam verzekeraar Allianz al tot een soortgelijke conclusie. Volgens haar metingen zijn we het op drie na rijkste land ter wereld, na Zwitserland, de Verenigde Staten en België. Alleen wordt daar gesproken van een netto vermogen van gemiddeld € 71.430 per Nederlander.

Dat is nogal een verschil, waar komt dat vandaan? Het antwoord ligt ongetwijfeld in een volkomen andere manier van vermogensbepaling. En van gemiddelde berekenen. De één rekent per Nederlander, de andere per volwassene. Als je de kinderen niet meerekent is het vermogen per persoon natuurlijk hoger.

Wie naar het negatieve saldo van zijn bankrekening en zijn lege spaarrekening, kijkt kan zich deze bedragen wellicht niet voorstellen. Nul, gewoon nul, zal de gedachte zijn. Of negatief, want er loopt ook nog een lening. Vergeet dan niet dat in deze onderzoeken ook de pensioenkapitalen meegenomen worden. En de waarde van de woningen in ons land. En de kapitalen van de allerrijksten.

Geldzaken in de hand of juist gat in de hand?
Goed nieuws van het platform Wijzer in Geldzaken! Het gaat beter met de financiële handel en wandel van Nederlanders. Uit de Monitor Financieel gedrag blijkt dat 90% goed op de uitgaven let, 87% actief spaart en het in 2014 ook beter gaat qua roodstaan en betalingsherinneringen dan een jaar geleden.

Aan de andere kant kwam Nibud onlangs juist met een veel minder rooskleurig bericht over het financieel gedrag van jongeren. Relatief veel jongeren tussen 18 en 24 jaar hebben betalingsachterstanden, en schulden van meer dan € 2.500 zijn geen uitzondering. Dat is wel zorgwekkend te noemen.

Wij blijven benadrukken dat sparen belangrijk is. Ook al is de spaarrente laag en levert het dus, zeker na belasting en inflatie, aan rendement weinig op, een buffer is noodzakelijk voor ieder huishouden. Het belang van financiële opvoeding - kinderen bijbrengen hoe je met geld omgaat – kan niet vaak genoeg onderstreept worden.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen