Nieuwsbrief Sparenpagina's 7 april 2014: Onteigening, hypotheek aflossen en Privacypunten

Fiscus voor de rechter gesleept
In het seizoen van de belastingaangifte is het altijd even schrikken voor de grotere spaarder. De vermogensrendementsheffing zit bij veel mensen het hele jaar in een achterafhokje van de hersenen, maar komt bij het invullen van de aangifte even keihard naar buiten. Deze week was dus hét moment om van leer te trekken tegen de spaartaks. Het was dan ook geen enkele verrassing dat De Telegraaf afgelopen zaterdag op de voorpagina kopte met "Aanval op spaartaks".

In de krant noemt belastingadvieskantoor Grant Thornton de belastingheffing in box 3 zelfs "onteigening". Waarom? Omdat de grootbanken inmiddels een spaarrente vergoeden die beneden de belasting van 1,2% ligt. Tja. Wie zit er dan ook nog met zijn geld bij de Rabobank, ING Bank of ABN Amro? Spaarders die er bewust voor kiezen om een veel lagere spaarrente te krijgen dan mogelijk, hebben die recht van klagen over de vermogensrendementsheffing?

Grant Thornton spant in samenwerking met de Bond voor Belastingbetalers een proefproces aan bij de belastingrechter. Zou het zin hebben? Of is het vooral een manier om publiciteit te krijgen?

Hypotheek aflossen met spaargeld
Baalt u ook van die enorm lage spaarrente? En heeft u bovendien een hypotheek lopen? Dan kan het interessant zijn om met spaargeld een deel van de hypotheek af te lossen. Daardoor worden per direct de maandlasten van uw hypotheek lager. Dat geeft dan weer wat extra ruimte om te sparen. En dus nog meer af te lossen op de hypotheek.

Is het verstandig? Jarenlang riep de hele advieswereld: nee joh, niet doen, niet aflossen op de hypotheek! Daar is toch wel het nodige in veranderd. Dat komt niet alleen door de lage spaarrente. Ook het feit dat erg veel huizen onder water staan draagt er behoorlijk aan bij. Het idee dat de openstaande hypotheek hoger is dan de waarde van de woning – dat vinden veel huizenbezitters toch niet zo prettig.

Nu kunnen ze natuurlijk redeneren dat ze de onderwaarde wegstrepen tegen spaargeld. Als dan echter ook nog blijkt dat het geld op de spaarrekening netto minder oplevert dan de hypotheek netto kost… dan wordt aflossen opeens een interessante bestemming van het spaargeld.

Dat blijkt ook wel uit de cijfers van het CBS: in 2013 is de hypotheekschuld met 8 miljard gedaald – onder andere door aflossingen. De trend om de hypotheek af te lossen uit spaargeld is duidelijk in 2013 al gestart.

Aandachtspunt is de hypotheekrenteaftrek. Op het moment dat u een deel van uw hypotheek aflost, kunt het geld later niet alsnog met fiscale aftrek "uit de stenen halen". Met aflossen levert u dus een deel van uw flexibiliteit in. Het spaargeld is niet meer beschikbaar. De vraag is: Wat is voor u belangrijker?

Geen Rentepunten maar Privacypunten?
ING Bank heeft de wereld zomaar even op z'n kop gezet met haar plannen om de gegevens van het betalingsgedrag van haar klanten te gaan verkopen. Bedrijven azen natuurlijk op die gegevens. Als zij weten waar mensen hun geld uitgeven, kunnen ze hen aanbiedingen doen die veel meer op maat zijn. Dat was het idee. Kan de Volkskrant kortingsacties sturen naar Trouw-lezers. Kan Livera de lingerie-minnende klanten van Hunkemöller met een speciaal aanbod benaderen. En kan een klant die graag tuinspullen koopt opeens goedkoper winkelen bij een keten van tuincentra.

Als ING Bank nou eens zou beginnen met het vergoeden van een behoorlijke spaarrente aan haar klanten? En haar spaarders actief zou wijzen op lucratievere spaarrekeningen in het assortiment? Hoogleraar Nico van Eijk zegt in Trouw: Liever een betere rente dan korting op een tuinbankje.

Veel mensen stonden dus op hun achterste benen over dit plan. Dat kwam mede door onhandige communicatie: het was in eerste instantie niet heel duidelijk dat het om vrijwillige deelname van de klant ging. Data zouden alleen doorgespeeld kunnen worden met toestemming van de klant. Worden die daar dan voor beloond? Met Privacypunten in plaats van Rentepunten? Hoe dan ook, het plan van ING is voorlopig van de baan.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen