Nieuwsbrief Sparenpagina's van 26-9-2011

Nieuw samenwerkingverband
Roland BieleveldtSinds 1 september 2011 is een hechte samenwerking aangegaan tussen Van Spaarbank veranderen, Sparenpagina en HomeFinance (HF).
Directeur van HomeFinance, Roland Bieleveldt (40) studeerde commerciële economie aan de HEAO en investment management aan de Vrije Universiteit en werkte daarna als beleggingsadviseur bij ING. Inmiddels is hij ruim 8 jaar eigenaar van HomeFinance dat een aantal goed presterende financiële websites exploiteert. Op die websites worden onder andere rentetarieven op het gebied van sparen, lenen en hypotheken vergeleken (in binnen- en buitenland). Ook bieden zijn websites informatie over verzekeringen, pensioenen en actuele rentestanden als Euribor, inflatie en dergelijke.

Het kantoor van HF is gevestigd in Bilthoven. Momenteel werken daar naast Roland twee medewerkers. Alle zakelijke belangen worden voortaan vanuit dit kantoor in Bilthoven behartigd. Daar wordt ook dagelijks de database bijgehouden met rentestanden van alle Nederlandse spaarvormen + andere producten waarbij rentes een rol spelen, zoals hypotheken, leningen en banksparen. De belangrijkste sites van HF zijn: homefinance.nl, actuelerentestanden.nl, spaarrentehulp.nl en hypotheekrentehulp.nl.
Het gezamenlijke bezoekersaantal van de sites die we beheren zal in 2011 uitkomen rond de 10 miljoen pageviews en ruim een miljoen unieke bezoekers.

Spaarrentes lopen steeds meer uiteen
Opvallende trend sinds enkele maanden is het steeds verder uiteenlopen van rentes tussen de drie grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) en de ‘prijsvechters' op de spaarmarkt. Grootbanken verlagen de depositorentes, prijsvechters verhogen ze juist. Grootbanken houden de rentes op spaarrekeningen gelijk, prijsvechters verhogen ze.
Voorbeelden daarvan te over, zoals;

  • 1 jaar deposito: meer dan 2% procent verschil tussen Rabo en ABN aan de ene en LeasePlan Bank aan de andere kant.
  • Spaarrekeningen zonder voorwaarden: tussen 0,5% en 0,7% verschil tussen de drie grootbanken en vijftien kleinere spaarbanken, zoals Ohra, Bank of Scotland, MoneYou, WestlandUtrecht en Centraal Beheer.
  • Zakelijk sparen, verschillen van 0,5 tot bijna 1% tussen grootbanken en prijsvechters.

Banken geven over hun rentebeleid nauwelijks of geen verklarende informatie. Ons inziens kunnen de volgende verklaringen een rol spelen.

  • Prijsvechters zitten om geld verlegen, mede door de aangescherpte Basel III regels.
  • Veel grote spaarders (zoals vermogende particulieren en bedrijven) gaan voor zekerheid en kiezen een grootbank. Rabobank, bijvoorbeeld krijgt daardoor veel geld en hoeft daardoor de rentes niet te verhogen.
  • Grote banken hebben minder speelruimte. Sinds de afschaffing van spaarvormen met zeer lage rentes heeft een renteverhoging grote financiele gevolgen, door de grote hoeveelheid ingelegde gelden.
  • Banken met staatssteun mogen geen prijsconcurrentie toepassen.

Al met al blijft het gissen naar de redenen. Feit is dat de verschillen groot zijn en je als consument, in deze lastige financiële tijden, min of meer gedwongen bent over te stappen naar een bank die tenminste de inflatie (momenteel 2,65%) verslaat.

Op de Rente-meter, Deposito-meter en Toprente-meter zijn de verschillen voor alle banken na te gaan.

Met vriendelijke groet,

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen