Nieuwsbrief Sparenpagina’s, 29 september 2010

Dakpannensysteem afschaffen? ING beloofde het...
Sinds een aantal jaren wordt actie gevoerd tegen het beruchte, door de Postbank uitgevonden Dakpannensysteem, waar trouwe spaarders van met name grote banken de dupe zijn, en dat de banken jaarlijks miljarden extra winst opleverde.

Het was dan ook een verrassing toen ING op 23 oktober 2009 aan het ANP verklaarde met ingang van 2010 te stoppen met het Dakpannensysteem. Volgens ING gangbare praktijk op de Nederlandse spaarmarkt: nieuwe spaarders lokken met een hoge rente. Maar als de klant eenmaal binnen is, de spaarrente snel laten dalen “zonder dat de marktomstandigheden daartoe aanleiding geven.” (Meer informatie over dit persbericht vindt u HIER.)

Toch werd na dit persbericht van bijna een jaar geleden nauwelijks iets vernomen van ING. Inderdaad, er werden geen nieuwe spaarvormen meer gepresenteerd en de rente op enkele oude spaarrekeningen met zeer lage rentes werd ietsje verhoogd. Verder niets. ING heeft nog steeds 11 spaarrekeningen (met en zonder voorwaarden) waarvan de rentes variëren van 1,25 tot 2,2%. Het Dakpannensysteem wordt dus nog steeds gehanteerd: trouwe spaarders ontvangen nog steeds veel te lage, niet marktconforme, rentes.

Dakpannensysteem afschaffen? ASN en SNS doen het!
Deze week werd bekend dat ASN Bank het Dakpannensysteem werkelijk geheel afschaft in de komende drie maanden. Alle beperkende voorwaarden op spaarrekeningen vervallen per 2 oktober a.s. In de maanden erna wordt de rente op alle spaarrekeningen met te lage rentes verhoogd naar 2,3%. Na 1 januari worden alle bestaande rekeningen omgezet naar één rekening: ASN Ideaalsparen, zonder voorwaarden en met marktconforme rente.

Ook SNS Bank voert de komende maanden dergelijke maatregelen door, waardoor 90% van de spaarders met een ‘verouderde’ spaarrekening er in rente op vooruit gaat. Voor de overige 10% verandert er per saldo niets.

Goed voorbeeld doet (hopelijk) goed volgen
Wij zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse spaarder enorm gebaat is bij de afschaffing van het Dakpannensysteem. We hopen dan ook van harte dat het goede voorbeeld van ASN en SNS gevolgd wordt door alle andere banken die dit uitmelk-systeem nog steeds handhaven, te weten: ING, ABN AMRO, Fortis Bank, Rabobank, Aegon en Friesland Bank. De overige (kleinere) spaarbanken hanteren het Dakpannensysteem niet, omdat die - sinds jaar en dag - maar één of enkele spaarrekeningen aanbieden.

Sparen voor later en nu! zonder verzendkosten bestellen tot 13 oktober 2010.
Veel lezers stuurden enthousiaste reacties op het nieuwe boek Sparen voor later en nu! van Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Ook in de pers en op internet werd (en wordt) er veel aandacht aan besteed. Via onderstaande link kunt u de inhoudsopgave van het boek bekijken, waaraan ook Erica Verdegaal en Geert Dekker meewerkten.
 Het boek is te koop of te bestellen in de boekhandel.
Ook is het via onze site te bestellen zonder dat verzendkosten in rekening worden gebracht.

Let op, deze actie loopt tot 13 oktober a.s.
KIJK HIER voor meer informatie en bestellen.

Voor verdere informatie, zie onze websites: www.vanspaarbankveranderen.nl, sparen.startpagina.nl, duurzaam-sparen.startpagina.nl en banksparen.startpagina.nl

Abonneren op deze Nieuwsbrief Sparenpagina’s kan via www.sparenpagina.nl/nieuwsbrief/

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen