Nieuwsbrief Sparenpagina's, 20 november 2013

Spaargeld vastzetten interessant
De afgelopen weken stijgt de interesse in kortlopende deposito’s. Steeds meer mensen zijn bereid (een deel van) hun spaargeld voor 6 tot 12 maanden vast te zetten. Dat is niet vreemd. Er zijn bijvoorbeeld drie banken die 2% rente (op jaarbasis) geven als er wordt gekozen voor een 6 maanden deposito. Dat is meer dan de hoogste rente op een vrij opneembare (internet)spaarrekening en biedt zekerheid. Voor mensen die het spaargeld een jaar kunnen missen is de hoogste rente zelfs 2,25%. U vindt alle depositorentes in de Deposito-meter.

Betalen banken ons eigenlijk een te hoge spaarrente?
Volgens Roland Berger wel. In een artikel op banken.nl wordt uitgelegd dat de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen voor het lenen van geld, lager is dan wanneer banken geld lenen van u en mij via een spaarrekening. Nu is dat niet vreemd, want banken willen, onder andere vanuit concurrentie-overwegingen en solvabiliteit, niet dat spaarders massaal weglopen. Nederlandse banken lopen hierin t.o.v. andere landen voorop. Zoekt u zekerheid, dan is het een te overwegen idee een deel van uw spaargeld voor een periode vast te zetten om zo een vaste rente te ontvangen.

Zakelijk sparen, is dat nog interessant?
Het is al jaren een trend: ondernemers die zakelijk sparen krijgen een lagere rente dan particuliere spaarders. Dit schijnt te maken te hebben met de administratieve ‘rompslomp’. Dat daar tegenover staat dat zakelijke spaarders meestal meer spaargeld meebrengen doet daar blijkbaar niets aan af. De rentes op particuliere spaarrekeningen gaan al tijden omlaag en dat is bij de zakelijke spaarrekeningen niet anders. Ook niet anders zijn de grote verschillen tussen banken. SNS Bank vergoed de zakelijke spaarder 1,8% rente, Triodos Bank komt niet verder dan een schamele 0,25%. Alle zakelijke rentes vindt u in de Zakelijke Rente-meter.

Premies zorgverzekeringen 2014 bekend

Samenwerkingspartner HomeFinance.nl, die al jaren de zorgverzekeringspremies bijhoudt, heeft weer een compleet overzichtoverzicht van de zorgpremies van de basiszorgverzekeringen voor 2014 verzameld. De conclusie ten opzichte van vorig jaar is: de premies van de basisverzekeringen dalen fors in 2014, mede doordat er meer ‘budget’ zorgverzekeringen bij komen. Maar let op, deze budgetverzekeringen zijn veelal naturaverzekeringen. Dit houdt in dat u bij de keuze van een zorginstelling minder vrije keuze hebt.

Evenals vorig jaar helpen Hanneke van Veen & Rob van Eeden i.s.m. HomeFinance.nl u weer bij het kiezen van een zorgverzekering. Daarvoor zijn ze nu bezig met een uitgebreid onderzoek. Via een volgende nieuwsbrief stellen wij u op de hoogte van de uitkomsten van dat onderzoek.
Overigens zullen we dan ook ingaan op de recente publicaties (o.a. in de Volkskrant) over vergelijkingssites als Zorgkiezer, Independer en Consumentenbond, waaruit blijkt dat commerciële belangen daar de getoonde vergelijkingsresultaten vertroebelen.

Met vriendelijke groet,
Roland Bieleveldt & Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen