Wat is het verschil tussen sparen met nominale en effectieve rente?

Spaarbanken hebben elk hun beleid bij het uitkeren van rente. De meesten doen dat per jaar, achteraf. Dus meestal krijg je de rente aan het begin van een nieuw jaar uitgekeerd. Maar enkele banken doen het anders, bijvoorbeeld LeasePlan Bank en MoneYou. Die keren de rente resp. per maand en per kwartaal uit.

In zo’n situatie is er een verschil tussen sparen met nominale en effectieve rente. De feitelijke rente die deze banken (per maand of per kwartaal) uitkeren is iets lager dan de rente die je er uiteindelijk per jaar aan overhoudt.
LeasePlan Bank keert aan het einde van elke maand (situatie febr. 2010) een nominale rente uit van 2,53%. Die rente wordt op de spaarrekening gestort. Dus vanaf de volgende maand ontvang je niet alleen rente over het saldo, maar ook over de ontvangen rente. Dat heet rente-op-rente. Daardoor kom je aan het einde van een kalenderjaar (als je het hele jaar gespaard hebt) uit op een effectieve rente van 2,56%.
MoneYou doet iets soortgelijks, maar dan per kwartaal. Ook daar is de nominale rente iets lager dan de effectieve rente op jaarbasis.

Een (Engelse) calculator om van effectief naar nominaal om te rekenen is HIER te vinden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen