Kan ik, als in het buitenland woonachtige Nederlander, bij in Nederland gevestigde banken sparen? En vallen mijn tegoeden dan onder het Depositogarantiestelsel?

Door een aantal ons gemelde ervaringen van Nederlandse spaarders vanuit het buitenland blijkt dat het openen van een spaarrekening in Nederland vaak niet lukt.
De redactie van www.vanspaarbankveranderen.nl heeft daarom een enquête gehouden onder alle Nederlandse banken om na te gaan wat de (on)mogelijkheden zijn.

Ten eerste is het nodig om onderscheid te maken tussen:

 • Nederlanders die geheel of gedeeltelijk in het buitenland wonen, maar die WEL een verblijfadres in Nederland hebben en
 • Nederlanders die echt geëmigreerd zijn en alleen nog in het buitenland wonen.

De eerste groep, met een verblijfsadres in Nederland heeft geen enkel probleem. Vanuit het Nederlandse adres kunnen bankrekeningen en spaarrekeningen of deposito’s geopend worden. Ook is het mogelijk om aan de betreffende bankinstellingen door te geven dat post naar een adres in het buitenland gestuurd kan worden.
Zolang er een echt verblijfsadres in Nederland is, met een inschrijving bij de gemeentelijke bevolkingsadministratie, zijn alle bankhandelingen mogelijk. En met de mogelijkheden van internet is dat bijna net zo makkelijk vanuit het buitenland.

Problemen ontstaan als men gaat emigreren, en zich dus uitschrijft uit de Nederlandse bevolkingsadministratie en inschrijft in het nieuwe land van vestiging.

Voor zover wij weten zijn er geen spaarbanken in Nederland gevestigd die Nederlanders zonder verblijfsadres in Nederland accepteren.

Wel heeft een aantal banken ons aangegeven dat zij geëmigreerde Nederlanders accepteren op voorwaarde dat zij een betaalrekening hebben bij een Nederlandse bank. Dit zijn :

 • ABN-AMRO
 • Aegon Bank (alleen voor Nederlanders woonachtig in Duitsland en België. De Aegon Eigen Stijl rekening kan alleen geopend worden met een Nederlands woonadres)
 • ASN Bank
 • AT Bank
 • Credit Europe Bank
 • DHB Bank (alleen deposito's)
 • Garantibank
 • ING (alleen met een betaalrekening bij ING)
 • Rabobank

Alleen van de bovengenoemde banken is bekend dat ze mogelijkheden tot sparen bieden. Niet genoemde banken bieden deze mogelijkheden niet of hebben niet op onze enquête gereageerd.

Voor het openen van een betaalrekening bij een Nederlandse bank is het noodzakelijk om u persoonlijk te komen legitimeren in Nederland. Dit is op afstand niet mogelijk. Ook is voor het openen van een betaalrekening - over het algemeen - geregeld betalingsverkeer nodig. Bijvoorbeeld via het storten van een salaris, uitkering of andere inkomsten.
Gaat u emigreren, dan is het dus handig om dit van te voren te regelen. Dat scheelt een bezoek vanuit het nieuwe vestigingsland naar Nederland.

Overigens vallen – in alle gevallen – de tegoeden onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Voor de voorwaarden die daaraan gesteld zijn, zie onze pagina Veiligheid.

Uw ervaringen
Heeft u, als geëmigreerde Nederlander, ervaring met het openen van een spaarrekening of deposito in Nederland, dan is uw ervaring wellicht interessant voor deze pagina. Wij stellen het zeer op prijs om dan van u te horen, zodat we deze pagina verder kunnen verbeteren.
Ook aanvullende informatie van banken is van harte welkom.
reactie@vanspaarbankveranderen.nl

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen