Buitenlandse depositogarantiestelsels

Bijna alle spaarvormen (spaarrekeningen met en zonder voorwaarden, deposito’s en allerlei mengvormen, evenals banksparen) op deze site en en onze andere spaarsites vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Alleen de spaarvormen van Argenta, Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland en ICBC vallen onder het respectievelijk Belgische, Britse en Luxemburgse garantiestelsel. Op deze pagina zullen wij deze buitenlandse depositogarantiestelsels behandelen.

Belgisch depositogarantiestelsel
Argenta is een Belgische bank met een bijkantoor in Nederland. Deze bank valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het Belgische depositogarantiestelsel. In geval van een faillissement van Argenta moeten spaarders hun spaargeld dus in België claimen. De Belgische regeling heeft (op dit moment) eenzelfde maximum als in Nederland (€ 100.000 per rekeninghouder). Meer informatie hierover is te vinden op de betreffende webpagina van Argenta.

Brits depositogarantiestelsel
Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland), die zich op 1 juni 2010 presenteerde met een bijkantoor in Nederland, valt ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het Britse depositogarantiestelsel. Het Britse depositogarantiestelsel biedt sinds 1 januari 2011 een garantie van 85.000 Britse ponden, omgerekend ca. € 100.000. Afhankelijk van de koers van de Britse pond kan dit dus meer of minder dan € 100.000 zijn. Omdat de uitkering in Britse ponden wordt gedaan is er een koersrisico voor de periode tussen vaststelling van de uitkering en de daadwerkelijk uitbetaling ervan (max. 8 dagen). Meer informatie hierover vindt u op de betreffende webpagina van Lloyds Bank

Luxemburgs depositogarantiestelsel
ICBC, dat zich in 2011 presenteerde met een bijkantoor in Nederland, valt ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het Luxemburgse depositogarantiestelsel. Het moederbedrijf is een Chinese bank, maar de Nederlandse vestiging valt onder ICBC (Europe) S.A. dat gevestigd is in Luxemburg. Hiermee valt de Nederlandse vestiging van ICBC onder het depositogarantiestelsel van Luxemburg. De dekking van dit garantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder, gelijk als bij het Nederlandse garantiestelsel.

Overige buitenlandse depositogarantiestelsels
Er is nog een bank die zich in Nederland presenteert en die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt: BIGBANK. Deze bank komt uit Estland en valt onder het onder het depositogarantiestelsel van Estland. Deze bank heeft geen bijkantoor in Nederland en wordt dus op geen enkele manier gecontroleerd door de Nederlandsche Bank. Om die reden geven wij geen informatie over deze en andere soortgelijke banken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen